Katoen, satijn, zijde, percal, tencel, Jacquard, mondal. zie je het bos door de bomen niet meer? Wij leggen het even uit.
Er is een verschil tussen het gebruikte materiaal en de weeftechniek. In theorie kan elk materiaal in de verschillende weeftechnieken worden vervaardigd tot stof.
Materialen:
Katoen: katoenplant
Je kunt katoen makkelijk onderhouden
Katoen is ademend
Katoen behoudt z’n kwaliteit
Katoen is vochtabsorberend
Egyptisch katoen: katoenplant, maar een langere draad wat een zachter gevoel geeft wanneer het gewoven wordt (minder knoopjes waar de draden aan elkaar worden gemaakt)
linnen: vlasplant
Linnen zorgt voor een warme, exclusieve look
Linnen kan perfect warme reguleren
Linnen is relatief minder schadelijk voor het milieu
Linnen is ontzettend sterk
Linnen voelt prettig aan
Warm in de winter, koel in de zomer
Tencel: De stof is gemaakt van hout, in de meeste gevallen van Eucalyptusbomen.
Het is sterk, maar zo zacht als linnen.
Het is water absorberend, meer nog dan katoen.
Het droogt daarentegen veel sneller.
Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel.
Het blijft lekker ruiken; onderzoek toont aan dat bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000 keer zo snel gaat als bij Tencel.
Mondal stoffen worden gemaakt van cellulose uit houtvezels. Echter spreken we hier van semi-natuurlijke stoffen vanwege het chemische productieproces. Net als viscose, wordt modal ook wel kunstzijde genoemd. Het heeft de zachte eigenschappen van zijde stoffen, maar modal heeft nog veel meer voordelen.
Modal kan gewoon in de wasmachine gewassen worden.
Modal stoffen zijn over het algemeen kleurvaster dan bijvoorbeeld katoenen stoffen en blijven langer mooi.
Modal is vrij sterk en scheurt dan ook niet snel.
Modal stoffen zijn luchtdoorlatend, zacht en soepel.
Zijde: Van de zijderups. De rups maakt haar cocon met zijde. Men wacht dan tot de vlinder helemaal ontwikkeld is en uit de cocon breekt. De lege cocons worden vervolgens verzameld. Een nadeel is dat dit arbeidsintensiever is en dus de prijs van diervriendelijke zijde opdrijft. Zijden weefsels zijn geliefd vanwege hun glans, souplesse en zachte textuur, maar de productie is kostbaar.
Bamboo: van bamboeplant
Zacht
Comfortabel koel in de zomer, warm in de winter
Slijtvast
Ademend
Absorberend 60% meer dan katoen
Antibacterieel
Weeftechnieken:
Satijn is een zogeheten 1-op-4 binding, percal een 1-op1 of platbinding. Hierdoor voelt de stof anders aan: satijn zijdezacht, licht en met een lichte glans, - percal goed ademend en knisperend fris.
Jaquard: ook een weeftechniek waarmee de patronen in het stof geweven worden ipv erop gedrukt worden. Dit geeft een duurzaam patroon dat nooit vervaagd. Alle patronen kunnen gemaakt worden met deze techniek. de ene al complexer dan de andere wat zich natuurlijk ook vertaald in de prijs.
TC: thread count, het aantal draden dat gewoven is per cm². Het zegt iets over de kwaliteit van het stof. Maar alleen als je ook kijkt naar de dikte van de gebruikte draden.